Å gifte seg i bunad

Hjem / Bunad / Å gifte seg i bunad

 

Mange kulturer har sterke tradisjoner om hvordan brud og brudgom skal kle seg. I Norge var det en gang i tiden tradisjon at brudeparet skulle være kledd i bunad. Med bunad spesifisert som gallaantrekk i Norge velger endel mennesker fortsatt i dag, kvinner som menn, å gifte seg i dette tradisjonsrike plagget.

Det at bunaden er et gallaantrekk gjør den ekstra spesiell synes jeg. Der galla er påbudt er det strenge regler for hvordan man skal kle seg. At da et av våre nasjonalsymboler er tillatt, gjør den jo til noe meget høytidelig og ”seriøst”. Det viser også hvor betydningsfullt dette plagget er for nasjonen i sin helhet og at det er viktig for oss å ta vare på tradisjoner og bevare kulturskatter.

Brudekroner var veldig vanlig flere steder fra gammelt av, men i dag finner vi sjeldnere bruder med staselig krone. Det finnes brudekroner til utleie for de som vil gjøre antrekket ekstra spesielt og tradisjonsrikt. Før i tiden var brudekrone og fritt hår tegn på jomfruelighet, og det kunne t.o.m være straffbart om noen som ikke var jomfru brukte det!!

For endel år siden var jeg i et bryllup hos slektninger på min mors side, riktignok langt ute i slekten, og det var som seg hør og bør et skikkelig bondebryllup. Fering tre dager til ende og brud og brudgom i bunad. Jeg blir alltid rørt når jeg ser et brudepar, men det var ekstra spesielt den dagen i juli, i en trang vestlandsdal, hvor bruden ble fraktet i robåt over fjorden og man langveisfra kunne skimte den store, glitrende kronen. Det gjorde inntrykket ekstra sterkt og spesielt. Følte meg ekstra stolt over å være norsk den dagen!