Forskjellige nasjonaldrakter

Hjem / Nasjonaldrakt / Forskjellige nasjonaldrakter

 

Nasjonaldrakt i Norge har nesten blitt overstrømmende. Vi oser av selvtillit når vi kler oss i dem. Små barn, søte og mer nusselige enn vanlig, stolte ungdommer i sin første drakt, rørte bruder, glade gjester, og feirende nordmenn på 17. mai bærer bunaden hengivent og med hele sitt hjerte. Men det har nå heldigvis (eller ikke!!) blitt slik at man ikke trenger å ha særlig tilknytning til stedet du velger bunad fra. Dette har skapt diskusjoner i hjemmet, på jobben, i aviser og i TV programmer, og det er ikke sikkert vi noen gang blir enige om dette er riktig eller ei…..

I Norsk Bunadsleksikon finner vi skrevet at vi i Norge har mellom 450-500 forskjellige bunader. Da er alt fra det vi kan kalle rekonstruerte plagg fra opprinnelige folkedrakter, sydd med gammel draktskikk og med stoffer som er tilnærmet lik det opprinnelige til nykonstruerte, fritt designede klesplagg i ”bunad-stil” regnet med.

Hvis man begynner å kikke ut i den store veden på hvor mange forskjellige nasjonaldrakter det finnes, vil det nesten ingen ende ta! Fra Afrika, Amerika, Europa, Asia og Oseania finnes det uttallige varianter som er basert på kultur, tradisjon, bruksområde og klima. Uansett verdensdel finner man den samme stoltheten over å bære nasjonaldrakten – kan det ha noe å gjøre med at vi som regel føler en sterk tilknytning og tilhørighet til landet vårt og tradisjonene våre?

Nasjonaldrakter kan også i enkelte land vise hvilken status man har, enten sosial, religiøs eller hvilken stand man har. I flere land, som for eksempel i Buthan, er den tradisjonelle folkedrakten påbudt, der den tradisjonelle mannsdrakten heter ”gho” og kvinnedrakten heter ”kira”. Det finnes varianter til hverdags i bomull og lin som alle landets statsborgere er pålagt å bære, og andre modeller i silke til fest og store anledninger.