Hjem / Bunad / Hva nasjonaldrakten betyr for meg

 

Jeg husker en gang da jeg var liten at jeg så et bilde av min oldemor i bunad. Jeg var på sommerbesøk hos min bestemor på vestlandet og jeg fikk rett som det var fortalt historier om livet i gamledager. Bildet gjorde stort inntrykk på meg fordi det virket som om det var sommer og ganske varmt, og det så ut som om hun(min tippoldemor) led av det. Men nå var det jo ikke vanlig på den tiden å smile på bilder heller da! Drakten var av den typen som kvinnene i gamledager brukte ute på åkeren, med en serk under et snøreliv med et stort og tykt skjørt utenpå. Vi hadde akkurat hjulpet besteforeldrene våre med å ta inn høyet og vi var kledd i bare shorts og T-skjorte, og det slo meg hvor annerledes det var på den tiden da man måtte være ”anstendig” kledd i alle anledninger. Jeg var vel ca. 12 år den gangen og kanskje det var da min fasinasjon for bunad startet?

Da jeg ble eldre begynte jeg å lese om de forskjellige bruksområdene som bunad har hatt og det er virkelig spennende. Det går fra bondefolks arbeidsdrakter til festdrakter som i dag blir brukt av både kongelige og ”folkelige”.

Jeg fikk selv bunad til konfirmasjonen og jeg valgte mammas røtter – nemlig vestlandet – og det ble nordfjordbunaden. Jeg elsker den! Og bruker den så ofte jeg kan. Bodde endel år i utlandet i varmere strøk, hvor det var vanskelig å bruke den p.g.a. varmen…. Men tilbake i kalde Norge er den perfekt som festdrakt, både på grunn av klimaet, men også fordi den får meg til å føle meg helnorsk, stolt og vedig, veldig fin!

Norske